شهد گل مایع شیرین و معطرى است که زنبورها آن را از بطن گلها جمعآورى مىکنند و غلظت آنها امکان تبدیل آنها به عسل را فراهم مىآورد همانگونه که بعداً خواهید دید، زنبورها مىتوانند عسل را از طریق جمعآورى شیرهاى که شتههاتولید مىکنند نیز فراهم سازند.
شهد معمولاً به طور اساسى از آب (80 درصد) و قند (20 درصد) تشکیل شده است. معمولاً همیشه در بافتهاى گیاهى تجمع قند وجود دارد. در برخى شرایط مناسب، بالاخص در جریان رشد گیاه، آب از طریق ریشه بالا آمده و به سوى قسمتهاى انتهایى مىرود و در این هنگام، در مسیر خود این قند را حل مىکند. هنگامىکه این شرایط مناسب متوقف مىشود که معمولاً پس از توقف رشد گیاه اتفاق مىافتد، جریان مایع قنددار هنوز متوقفنشده و باعث لبریزشدن آن مىگردد.